PROFESJONALNY SPRZĘT BARMAŃSKI

25.09.2017,


Podstawowy sprzęt barmański:

 

Shaker

Shaker to absolutnie podstawowy sprzęt barmański służący do mieszania napojów, najczęściej możemy spotkać shaker 3 -częściowy oraz bostoński

Shaker 3-częściowy

Shaker 3 -częściowy został stworzony pod koniec XIX w. Składa się z pojemnika o pojemności od 0,25 do 0,75 litra, sitka i pokrywki. Jest bardziej popularny niż shaker bostoński.

Shaker bostoński

Shaker bostoński, nazywany także amerykańskim, jest pierwszym sprzętem tego typu, który powstał w połowie XIX w. w Ameryce. Składa się on z dwóch części ze szklanicy i metalowego pojemnika ze stali nie rdzewnej, którego średnica jest większa od średnicy szklanicy. Istnieją także inne, europejskie odmiany tego shakera, które składają się z dwóch metalowych bądź dwóch szklanych pojemników.

Łyżka barmańska

Łyżka barmańska jest kolejnym niezbędnym sprzętem dla barmana, który ma szerokie zastosowanie. Jednak głównie używana jest do mieszania napojów bezpośrednio w szklance lub szklanicy barmańskiej, bądź przyrządzania drinków warstwowych. Długość łyżki barmańskiej wynosi od 20 do 30 cm, co umożliwia swobodne mieszanie w dużych naczyniach.

  Miarka barmańska

Miarka barmańska (jigger) jest niezbędnym przyrządem do odmierzania ilości danego składnika drinka. Najczęściej spotykane są miarki dwuczęściowe, czyli dwa połączone ze sobą naczynia, z których jedno ma dwukrotnie większą pojemność. Najczęściej spotykane to 20 -40 ml, 25 -50 ml z podziałką wewnętrzną lub zewnętrzną.

      Sitko barmańskie

Sitko barmańskie służy do odcedzania drinków (przede wszystkim z lodu), które były przyrządzane w szklanicy bramańskiej lub shakerze bostońskim. Sitko barmańskie składa się z okrągłej płytki ze sali nierdzewnej mającej otwory otoczonej spiralą (sprężyną)

Muddler

Muddler służy do ugniatania, miażdżenia i rozcierania, głównie owoców, ziół i przypraw. Muddler przeważnie zakończony jest ząbkami, co ułatwia rozcieranie, gdy naszym założeniem jest mocno rozgnieść dany składnik.

Wyciskarka do owoców cytrusowych

Wyciskarka do owoców cytrusowych służy do wyciskania soku, należy to robić mocno przyciskając tylko brzegi owoców i uważając by do soku nie dostały się białe części skórki, które mogą spowodować gorzkawy smak napoju. Może być ręczna lub elektryczna.

     Kruszarka do lodu

Kruszarka do lodu służy do rozdrabniania kostek lodu na mniejsze kawałki, najpopularniejszym drinkiem w skład któremu wchodzi kruszony lód jest Mojito. Może być ręczna lub elektryczna.

Autor: gentlemansbar