Kwiaty jadalne stanowią idealną dekorację drinków. Wyglądają wspaniale zarówno świeże, jak i zamrożone w kostkach lodu czy skrystalizowane z cukrem.
Najpopularniejsze kwiaty jadalne do drinków:
- kwiaty tymianku - są bardzo drobne, w kolorze jasnego fioletu. Odmiana cytrynowa ma natomiast kolor żółty. Płatki tymianku posiadają wyjątkowy aromat, jednak nie jest on tak silny jak w liściach. Tymianek imbirowy charakteryzuje się krótkim czasem wegetacji, jest jednak bardzo smaczny – świetny dodatek do drinków.
Kwiaty tymianku
- cykoria podróżnik - kwiaty cykorii mają bardzo ładny, niebieski odcień. Cienkie, podłużne, świeże płatki przypominają smakiem tradycyjną, zieloną sałatę. Bardzo ładnie prezentują się w drinkach w postaci zamrożonych kostkek lodu. Ze względu na intensywny kolor stosowane jako barwnik.
Cykoria podróżnik
- orchidea jadalna (storczyk) - jadalne storczyki pochodzą z Azji, rejonu Pacyfiku i Australii. Charakteryzują się podłużnymi, szpiczastymi płatkami i grubymi liśćmi. Kwiaty są zazwyczaj intensywnie różowe, różowo-białe lub całkowicie białe. Jadalne są płatki oraz całe kwiaty. Orchidea smakuje jak sałata o pszenicznym aromacie.
Orchidea jadalna
Atrakcyjnym produktem w miksologii są także kwiaty krystaliczne, które mają bardzo mięsistą konsystencję. Łączą w sobie dwa smaki (słodki i słony). Wyglądają doskonale, bowiem kwiaty pokryte są rosą, która utrzymuje się nawet po polaniu płynem.
Hitem w ostatnim czasie stał się również kwiat syczuański, który dodany do drinka daje efekt musującego cukierka w ustach.
Kwiat syczuański
Kwiaty jadalne w kostkach lodu