KWIATY JADALNE I ICH ROLA W MIKSOLOGII

26.09.2017,


Kwiaty jadalne stanowią idealną dekorację drinków. Wyglądają wspaniale zarówno świeże, jak i zamrożone w kostkach lodu czy skrystalizowane z cukrem.

Najpopularniejsze kwiaty jadalne do drinków:

- kwiaty tymianku - są bardzo drobne, w kolorze jasnego fioletu. Odmiana cytrynowa ma natomiast kolor żółty. Płatki tymianku posiadają wyjątkowy aromat, jednak nie jest on tak silny jak w liściach. Tymianek imbirowy charakteryzuje się krótkim czasem wegetacji, jest jednak bardzo smaczny – świetny dodatek do drinków.

             Kwiaty tymianku  

- cykoria podróżnik -  kwiaty cykorii mają bardzo ładny, niebieski odcień. Cienkie, podłużne, świeże płatki przypominają smakiem tradycyjną, zieloną sałatę. Bardzo ładnie prezentują się w drinkach w postaci zamrożonych kostkek lodu. Ze względu na intensywny kolor stosowane jako barwnik.

                  Cykoria podróżnik 

- orchidea jadalna (storczyk) jadalne storczyki pochodzą z Azji, rejonu Pacyfiku i Australii. Charakteryzują się podłużnymi, szpiczastymi płatkami i grubymi liśćmi. Kwiaty są zazwyczaj intensywnie różowe, różowo-białe lub całkowicie białe. Jadalne są płatki oraz całe kwiaty. Orchidea smakuje jak sałata o pszenicznym aromacie.

                       Orchidea jadalna

Atrakcyjnym produktem w miksologii są także kwiaty krystaliczne, które mają bardzo mięsistą konsystencję. Łączą w sobie dwa smaki (słodki i słony). Wyglądają doskonale, bowiem kwiaty pokryte są rosą, która utrzymuje się nawet po polaniu płynem.

Hitem w ostatnim czasie stał się również kwiat syczuański, który dodany do drinka daje efekt musującego cukierka w ustach.

                            Kwiat syczuański

 

Kwiaty jadalne w kostkach lodu

 

Autor: gentlemansbar