JAKIE OWOCE DO DEKORACJI DRINKÓW?

26.09.2017,


Odpowiedź jest prosta i oczywista - świeże, kolorowe, egzotyczne, o niebanalnych kształtach i wyjątkowym smaku.

Czy wąż skusiłby Ewę, aby spróbowała właśnie jabłka, gdyby w raju miała większy wybór? Raczej nie. Byłby to zapewne jakiś tropikalny dar natury typu pitahaya czy fisalis, a właściwie co to takiego?

Oto lista najpiękniejszych owoców świata do dekoracji drinków według Gentleman's Bar:

Pitahaya/Pitaja (smoczy owoc/truskawkowa gruszka)

Występuje w Ameryce Południowej, południowo-wschodniej Azji, Nikaragui, Australii, można spotkać czerwoną bądź żółtą odmianę, ten owoc kaktusa o owalnym kształcie przypominającym gruszkę posiada długie, szpiczasto zakończone liście, jadalny jest biały lub różowy miąższ wraz z drobnymi, czarnymi nasionami, których wygląd jest podobny do nasion chia, ma łagodny, słodko-kwaskowaty smak, niczym agrest, czy kiwi.

   Fisalis (miechunka pomidorowa/złota jagoda)

To owoc z Meksyku, Salwadoru i Gwatemali, jest jak pomidorek koktajlowy o pomarańczowo-złotym kolorze, zamknięty za cienkim, liściastym kloszem (,,chiński lampion''), w smaku ma coś z agrestu, truskawki, cytryny, pomarańczy lub pomidora, ciężko go porównać pod tym względem do jakiegokolwiek owocu, odznacza się delikatną słodko-kwaśną nutą.

   Karambola (oskomian pospolity)

Pochodzi z Malezji i Indonezji (wyspa Jawa), gwiaździsty owoc o żółtej lub zielono-żółtej barwie, podłużnym kształcie oraz soczystym, orzeźwiającym i kwaskowatym smaku, skórka jest cienka, z woskowym nalotem, a miąższ chrupiący z drobnymi pestkami, sok wyciśnięty z tego owocu skutecznie gasi pragnienie, im bardziej żółta skórka, tym lepsze doznania dla naszego podniebienia.

Rambutan (jagodzian, śliwa chińska)

To ,,owłosiony'' owoc, czyli bardzo charakterystyczne, małe, różowe kulki, otoczone miękkimi włoskami, występuje w Malezji, Chinach i Indonezji, jego szklisty, mlecznobiały miąższ przypomina galaretkę, w zależności od odmiany posiada słodki, soczysty i aromatyczny smak bądź jest kwaskowaty, jest porównywany do liczi, a smakuje jak polska śliwka, co ciekawe pestki tego owocu można spożywać po uprażeniu.

Autor: gentlemansbar